1/3
E Devlet Velisi Olduğum Öğrenci Gözükmüyor?
Sorunun özeti
e-Devlet / e-Okul üzerinden velisi olduğun öğrenci görünmüyor, yani sistemde çocuk kaydın çıkmıyor.
Muhtemel nedenler
Genelde şu durumlardan biri yüzünden olur:
- Okul, öğrenci kaydını henüz MEBBİS / e-Okul’a tam olarak işlememiştir.
- Nüfus kayıtlarındaki veli bilgileri (anne/baba) ile okul sistemindeki veli bilgileri eşleşmiyordur.
- Boşanma / velayet değişikliği varsa sistemde güncelleme yapılmamış olabilir.
- Yeni kayıt / nakil olduysa e-Okul tarafında henüz aktif edilmemiş olabilir.
- e-Devlet’te yanlış hizmetten bakılıyor olabilir (MEB’in farklı modülleri var).
Adım adım kontrol et
- Nüfus kayıtlarını kontrol et
Nüfus kayıt örneğinde çocukla arandaki bağ ve TC kimlik numaralarının doğru olduğundan emin ol. Okul, MEB sistemi bu kayda göre veli eşleştiriyor.
- Doğru yerden baktığından emin ol
e-Devlet’te:- Milli Eğitim Bakanlığı → “Veli Bilgilendirme Sistemi (e-Okul)”
- Alternatif olarak MEB “Öğrenci Bilgileri Sorgulama” gibi servislere bak.
- Çocuğun okuluna sor
Okul idaresine / öğrenci işlerine şunları sor:- “e-Okul’da veli olarak benim TC’m tanımlı mı?”
- “Velisi olarak farklı biri (anne/baba/büyükbaba vs.) tanımlı mı?”
- “Nakil / yeni kayıt tam olarak sisteme işlendi mi?”
- Boşanma / velayet durumu varsa
Mahkeme kararı ile velayet sende ise:- Mahkeme kararının bir örneğini okula ver.
- Okulun MEB sisteminde “asıl veli” olarak seni işlemesini talep et.
- Yeni kayıt / anaokulu / özel okul durumu
- Yeni kayıt ise 1–2 gün sistem gecikmesi olabiliyor.
- Özel okul ise bazen geç işliyorlar, özellikle dönem başında.
- Anaokulu / kreş düzeyinde MEB’e bağlı olmayan kurumlar e-Okul’da hiç görünmeyebilir.
- MEB / e-Devlet desteği
Okul “biz işledik, sistemde sorun yok” diyorsa:- 444 0 632 MEBİM çağrı merkezini ara, durumu anlat.
- e-Devlet üzerinden aldığın hata ekranının bilgisini paylaş (öğrenci bulunamadı vs.).
Sonuç
Bu sorun genelde okulun e-Okul’da veli TC’sini doğru tanımlamaması veya nüfus kayıtlarındaki veli bilgilerinin sistemle uyuşmamasından kaynaklanıyor. Nüfus kaydı + okul idaresi üzerinden veli bilgisinin düzeltilmesiyle çözülüyor.