1/3
E Devlette Velisi Olduğum Öğrenci Gözükmüyor?
Sorunun özeti
E-Devlet’e girdiğinde “Velisi Olduğum Öğrenciler” kısmında çocuğun görünmüyorsa, genelde sebep; MEB sisteminde velilik bilgilerinin eksik/yanlış olması ya da çoklu velilik/veli değişikliği gibi durumlar oluyor.
Muhtemel nedenler
- Okul yönetim bilgi sisteminde (MEBBİS / e-Okul) senin velilik kaydın tanımlı değil veya yanlış TC ile kayıtlı
- Boşanma, velayet değişikliği vb. durumlarda sistemde güncelleme yapılmamış
- Çocuk başka okula geçti ama yeni okulda velilik tanımlaması yapılmamış
- Ad-soyad / TC uyumsuzluğu (nüfus kayıt sistemindeki bilgiler ile okul sisteminin uyuşmaması)
- E-Devlet’te yanlış menüye bakma veya hizmette geçici teknik sorun
Adım adım yapabileceklerin
1. Doğru bölüme baktığını kontrol et
E-Devlet’te:
- Arama kısmına “e-Okul Veli Bilgilendirme” veya “Millî Eğitim Bakanlığı - Velisi Olduğum Öğrenciler” yaz
- Çıkan MEB hizmetlerinden ilgili olana tıkla ve tekrar kontrol et
2. Diğer veli tarafını kontrol et
- Eşin/eski eşin de kendi E-Devlet’ine girip aynı alanı kontrol etsin
- Öğrenci sadece diğer velinin üstüne tanımlı olabilir
3. Okul ile iletişime geç
Bu sorun çoğunlukla şu şekilde çözülüyor:
- Öğrencinin kayıtlı olduğu okulu telefonla ara veya bizzat git
- “E-Devlet’te velisi olduğum öğrenci görünmüyor, e-Okul’da benim velilik kaydımı kontrol eder misiniz?” de
- TC kimlik numaran üzerinden veli bilgisi ve iletişim bilgileri güncellensin
- Eğer sistemde veli olarak başka biri görünüyorsa, gerektiğinde velayet belgesi / nüfus kayıt örneği isteyebilirler, yanında bulundur
4. Nüfus kayıt / velayet durumunu netleştir
- Boşanma / velayet kararı varsa mahkeme kararı okula sunulmuş olmalı
- Nüfus kayıtlarında ad-soyad veya TC değişikliği olduysa, okulun sistemini buna göre güncellemesi gerekir
5. Teknik arıza ihtimali
- E-Devlet’te bazen MEB servisleri geçici olarak hata verebiliyor
- Farklı zamanlarda tekrar dene, mümkünse farklı cihaz / tarayıcı ile bak
Sonuç
Bu tip durumlarda kalıcı çözüm genelde okul idaresinin e-Okul/MEBBİS üzerinde veli kaydını senin TC’ye doğru şekilde tanımlamasıyla sağlanıyor. E-Devlet sadece MEB sisteminden veri çektiği için, MEB kayıtları düzeldiğinde E-Devlet tarafı da otomatik olarak düzelecektir.