Dijital dünyada markanı tanıtmak ve potansiyel müşterilere ulaşmak istiyorsan, Google AdWords (yeni adıyla Google Ads) en etkili reklam araçlarından biridir. Doğru stratejiyle kurgulanan bir Google Ads kampanyası, web sitene hedefli trafik çekerek satışlarını ve bilinirliğini artırır.
Peki, Google AdWords’e nasıl reklam verilir ve başarılı bir kampanya nasıl oluşturulur? İşte adım adım rehber.
Bu sistem, “Tıklama Başına Ödeme (CPC)” modeliyle çalışır; yani yalnızca biri reklamına tıkladığında ücret ödersin.
Google Ads sayesinde:
Aşağıdaki adımları izleyerek dakikalar içinde hesabını açabilirsin:
İpucu: Eğer profesyonel bir web siten (örneğin TeknolojiForum.com) varsa, kampanyanı oluştururken alan adını mutlaka doğrula. Bu, reklam onay sürecini hızlandırır.
Örneğin “Kocaeli, İstanbul, Bursa” gibi hedeflemeler yapabilirsin.
Teklif stratejini şu yöntemlerden biriyle belirle:
Bu araç, hedef kitlenin hangi kelimeleri aradığını gösterir.
CTA (eylem çağrısı) ifadeleri ekle:
Bu aracı kullanarak:
“web hosting”, “SEO danışmanlığı”, “WordPress kurulum” gibi kelimelerin aylık arama hacmini görebilirsin.
Kampanyanı geliştirmek için aşağıdaki adımları uygula:
Öneri: Reklamları haftalık analiz etmek, maliyeti düşürür ve verimliliği artırır.
Günlük veya aylık limit belirleyebilirsin.
Örnek olarak:
Başlangıçta düşük bütçeyle başlayıp sonuçlara göre artırmak her zaman en doğru stratejidir.
Onay süresi genellikle 1 ila 24 saat arasında değişir.
Red alırsan şu hataları kontrol et:
Doğru stratejiyle birleştiğinde markanı zirveye taşır.
1. Google Ads’e en az ne kadar bütçeyle başlanır?
Günlük 30-50 TL bütçeyle başlayabilirsin. Google, esnek bütçe sistemiyle her seviyeye uygundur.
2. Reklam verirken kredi kartı zorunlu mu?
Evet, reklam ödemeleri için geçerli bir kredi veya banka kartı gerekir.
3. Reklamlarım neden görünmüyor?
Günlük bütçen dolmuş olabilir, anahtar kelimelerin düşük kalite puanına sahip olabilir.
4. Google Ads ücretsiz mi?
Hayır, tıklama başına ücret alınır. Ancak bazı dönemlerde yeni kullanıcılara 1000 TL’ye kadar promosyon kuponu verilir.
5. SEO ve Google Ads arasında fark nedir?
SEO, organik sıralamalarda yükselmeyi sağlar; Ads ise ücretli reklamla hızlı görünürlük sunar. En etkili sonuç, her ikisini birlikte kullanmaktır.
Google AdWords (Google Ads), dijital pazarlamada başarıya giden en kısa yoldur.
Doğru anahtar kelimeler, optimize edilmiş reklam metinleri ve hedef kitle analiziyle markanı binlerce kişiye ulaştırabilirsin.
Unutma, başarılı bir reklam kampanyası yalnızca tıklama almakla değil, dönüşüm yaratmakla ölçülür.
Peki, Google AdWords’e nasıl reklam verilir ve başarılı bir kampanya nasıl oluşturulur? İşte adım adım rehber.
1. Google AdWords (Google Ads) Nedir?
Google Ads, Google arama sonuçlarında ve bağlı sitelerde reklam yayınlamanı sağlayan bir platformdur.Bu sistem, “Tıklama Başına Ödeme (CPC)” modeliyle çalışır; yani yalnızca biri reklamına tıkladığında ücret ödersin.
Google Ads sayesinde:
- Web sitene hedefli ziyaretçi çekebilirsin.
- Ürün ve hizmetlerini arayan kullanıcılara ulaşabilirsin.
- Marka bilinirliğini artırabilirsin.
- Kampanyalarının performansını anlık izleyebilirsin.
2. Google Ads Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Google Ads hesabı oluşturmak oldukça kolaydır.Aşağıdaki adımları izleyerek dakikalar içinde hesabını açabilirsin:
- Google Ads ‒ Mit Onlinewerbung Kund*innen gewinnen und mehr Umsatzerzielen adresine git.
- “Şimdi Başlayın” butonuna tıkla.
- Google hesabınla giriş yap veya yeni bir hesap oluştur.
- Ülke, saat dilimi ve para birimini seç.
- Ödeme bilgilerini ekle.
- İlk reklam kampanyanı oluşturmak için yönlendirmeleri takip et.

3. Google Ads Reklam Türleri
Google Ads içerisinde farklı reklam formatları vardır. Hangi formatın sana uygun olduğunu belirlemek, hedefinle ilgilidir.Reklam Türü | Açıklama | Kullanım Alanı |
---|---|---|
Arama Ağı Reklamları | Google arama sonuçlarında çıkar | Hizmet veya ürün arayan kullanıcılar |
Görüntülü Reklam Ağı | Web sitelerinde görsel banner olarak gösterilir | Marka bilinirliği artırmak için |
Video Reklamlar | YouTube videolarında gösterilir | Video izleyicilerine ulaşmak için |
Alışveriş Reklamları | Ürün fotoğrafı + fiyat gösterir | E-ticaret siteleri için |
Uygulama Reklamları | Mobil uygulamaları tanıtır | App indirmeleri artırmak için |
4. Reklam Kampanyası Oluşturma Adımları
Adım 1: Kampanya Hedefi Belirle
Google Ads’te kampanyana başlamadan önce bir hedef seçmelisin:- Satış artırma
- Web sitesi trafiği
- Marka bilinirliği
- Potansiyel müşteri toplama
Adım 2: Kampanya Türünü Seç
Hedefe göre arama, görüntülü, video veya alışveriş kampanyası oluştur.Adım 3: Konum ve Dil Ayarları
Reklamlarının yalnızca belirli bölgelerde görünmesini sağlayabilirsin.Örneğin “Kocaeli, İstanbul, Bursa” gibi hedeflemeler yapabilirsin.
Adım 4: Bütçe ve Teklif Stratejisi
Günlük bütçeni belirle. Google Ads’te 1 TL’den binlerce TL’ye kadar bütçeyle reklam verebilirsin.Teklif stratejini şu yöntemlerden biriyle belirle:
- Tıklama Başına Maliyet (CPC)
- Gösterim Başına Maliyet (CPM)
- Dönüşüm Başına Maliyet (CPA)
Adım 5: Anahtar Kelimeleri Seç
Reklamının doğru kitleye ulaşması için Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullan.Bu araç, hedef kitlenin hangi kelimeleri aradığını gösterir.
Adım 6: Reklam Metnini Yaz
Kısa, net ve dikkat çekici başlıklar kullan.CTA (eylem çağrısı) ifadeleri ekle:
“Hemen İncele!”, “Bugün Satın Al!”, “Teklif Al!”, “Detaylı Bilgi İçin Tıkla!”
Adım 7: Reklamı Yayınla ve İzle
Reklamını aktif hale getirdikten sonra, performansı düzenli olarak Google Ads panelinden takip et.5. Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?
Google Anahtar Kelime Planlayıcı, hedef kitle analizinde en güçlü araçlardan biridir.Bu aracı kullanarak:
- Arama hacmi yüksek kelimeleri bulabilir,
- Rekabet oranını görebilir,
- Bütçene göre kelime stratejisi oluşturabilirsin.
“web hosting”, “SEO danışmanlığı”, “WordPress kurulum” gibi kelimelerin aylık arama hacmini görebilirsin.
6. Reklam Performansını İzleme ve Optimize Etme
Reklamını yayınladıktan sonra işin bitmez — asıl süreç optimizasyonla başlar.Kampanyanı geliştirmek için aşağıdaki adımları uygula:
- Tıklama oranlarını (CTR) analiz et.
- Zayıf performanslı anahtar kelimeleri kaldır.
- A/B testleriyle farklı başlık ve açıklamaları dene.
- Dönüşüm izleme (conversion tracking) kur.
- Hedeflemeyi daraltarak bütçeyi verimli kullan.

7. Google Reklam Bütçesi Nasıl Belirlenir?
Google Ads’te bütçe tamamen kontrolündedir.Günlük veya aylık limit belirleyebilirsin.
Örnek olarak:
Amaç | Önerilen Günlük Bütçe | Kampanya Türü |
---|---|---|
Marka bilinirliği | 50-100 TL | Görüntülü Reklam Ağı |
Satış artırma | 100-250 TL | Arama Ağı Reklamları |
Yerel işletme tanıtımı | 30-80 TL | Harita / Arama Ağı |
Uygulama indirmeleri | 50-150 TL | Mobil Uygulama Reklamları |
8. Google Reklamlarının Onay Süreci
Reklam oluşturduktan sonra Google tarafından manuel ve otomatik olarak kontrol edilir.Onay süresi genellikle 1 ila 24 saat arasında değişir.
Red alırsan şu hataları kontrol et:
- Yasaklı kelimeler veya ürünler
- Yanıltıcı başlıklar
- Yetersiz site içeriği
- Eksik ödeme bilgileri
9. Google Ads ile Başarı İçin 5 Altın Kural
- Anahtar kelime analizini düzenli yap.
- Mobil uyumlu reklam sayfaları oluştur.
- Hedef kitleni daraltarak bütçeyi koru.
- Reklam metinlerini sade, net ve dikkat çekici tut.
- Dönüşüm ölçümlerini her hafta kontrol et.
10. Google Ads’in Avantajları
- Hızlı sonuç verir.
- Ölçülebilir ve raporlanabilir.
- Hedefli kitleye ulaşır.
- SEO çalışmalarını destekler.
- Kampanya performansı anlık izlenebilir.
Doğru stratejiyle birleştiğinde markanı zirveye taşır.
Sık Sorulan Sorular (S.S.S)
1. Google Ads’e en az ne kadar bütçeyle başlanır?Günlük 30-50 TL bütçeyle başlayabilirsin. Google, esnek bütçe sistemiyle her seviyeye uygundur.
2. Reklam verirken kredi kartı zorunlu mu?
Evet, reklam ödemeleri için geçerli bir kredi veya banka kartı gerekir.
3. Reklamlarım neden görünmüyor?
Günlük bütçen dolmuş olabilir, anahtar kelimelerin düşük kalite puanına sahip olabilir.
4. Google Ads ücretsiz mi?
Hayır, tıklama başına ücret alınır. Ancak bazı dönemlerde yeni kullanıcılara 1000 TL’ye kadar promosyon kuponu verilir.
5. SEO ve Google Ads arasında fark nedir?
SEO, organik sıralamalarda yükselmeyi sağlar; Ads ise ücretli reklamla hızlı görünürlük sunar. En etkili sonuç, her ikisini birlikte kullanmaktır.
Sonuç
Google AdWords (Google Ads), dijital pazarlamada başarıya giden en kısa yoldur.Doğru anahtar kelimeler, optimize edilmiş reklam metinleri ve hedef kitle analiziyle markanı binlerce kişiye ulaştırabilirsin.
Unutma, başarılı bir reklam kampanyası yalnızca tıklama almakla değil, dönüşüm yaratmakla ölçülür.