1/3
İnstagram Hesabım Çalındı Telefon Numaram Değiştirildi
Sorunun özeti
Instagram hesabın çalınmış ve hesaptaki telefon numarası değiştirilmişse, klasik “şifre sıfırlama” adımları çoğu zaman işe yaramıyor. Bu durumda Instagram’ın resmi “hesabım çalındı / ele geçirildi” sürecini kullanman gerekiyor.
Aşağıda, şu an Instagram’ın önerdiği standart ve en etkili yöntemleri sıraladım.
1. Önce resmi yardım formunu doldur
Uygulama üzerinden ilerlemen daha sağlıklı:
- Instagram uygulamasını aç
- Giriş ekranında “Şifreni mi unuttun?” (iPhone) veya “Giriş yapamayın mı?” (Android) kısmına dokun
- Kullanıcı adını / e‑postanı yaz
- Ekranda aşağıdaki gibi bir seçenek arayıp seç:
“Daha fazla yardıma mı ihtiyacın var?” veya “Hesabım çalındı” benzeri bağlantı - “Hesabımın ele geçirildiğini düşünüyorum” seçeneğini işaretle
- Ad soyad, kullanıcı adı, eski e‑posta/telefon gibi bilgileri olabildiğince doğru gir
2. Kimlik doğrulama (selfie video / kimlik fotoğrafı) adımı
Instagram genelde şu iki yöntemden birini istiyor:
- Selfie video:
Uygulama senden kısa bir selfie video çekmeni isteyebilir. Yüzünü farklı açılardan gösterdiğin bir video ile hesabın sana ait olduğunu doğrulamaya çalışıyorlar. - Kimlik belgesi:
Bazı durumlarda kimlik (T.C. kimlik kartı, pasaport, ehliyet) fotoğrafını yüklemeni isteyen bir form linki gönderebiliyorlar.
Burada:- Kimlikteki isim, hesaptaki isimle mümkün olduğunca uyumlu olmalı
- Fotoğraf net ve kırpılmamış olmalı
3. Eski e‑posta / telefon ve cihaz bilgileri önemli
Formu doldururken:
- Hesabı açarken kullandığın eski e‑posta adresini yaz
- Bildiğin eski kullanıcı adlarını (değiştirdiysen) mutlaka ekle
- Hesaba en çok giriş yaptığın telefon modeli, şehir/ülke gibi bilgileri (sorulursa) doğru yaz
Bu bilgiler, hesabın sahipliğini kanıtlamak için çok işe yarıyor.
4. E‑postalarını iyi kontrol et
- Hesabın çalındığı dönemde Instagram’dan “E‑posta adresiniz değiştirildi” veya “Telefon numaranız değiştirildi” konulu bir mail geldiyse:
- O mailin içinde genelde “Bu değişikliği sen yapmadıysan buraya tıkla” tarzı bir link olur
- Bu link hâlâ aktifse, oradan değişikliği geri alabilirsin
- Gelen kutusu + spam/junk klasörünü mutlaka kontrol et
5. Eğer hiçbir iletişim bilgisine erişimin yoksa
Telefon numarası ve e‑posta tamamen saldırganın üzerine geçtiyse:
- Yine uygulama üzerinden “Giriş yapamıyorum” → “Daha fazla yardıma ihtiyacım var” → “Hesabım çalındı” yolunu izle
- “Bu e‑poste/telefona erişimim yok” benzeri seçenekleri işaretle
- Senden istenen tüm ek bilgileri detaylı ve tutarlı gir
Bu durumda geri dönüş süresi uzayabiliyor ve her başvuruda otomatik cevap alman mümkün; buna rağmen aynı hesabı tekrar tekrar farklı bilgilerle başvurarak karıştırma. Hep aynı doğru bilgileri kullan.
6. Güvenlik için ek notlar
- Hesabın çalınmasına neden olan kaynağı (sahte giriş sayfası, mail, üçüncü parti uygulama) tespit etmeye çalış ve:
- O sitedeki şifreni de değiştir
- Aynı şifreyi kullandığın diğer yerlerde de şifreyi yenile
- Tarayıcı ve cihazlarını virüs/trojan taramasından geçir
- İleride:
- İki faktörlü doğrulama aç (SMS yerine mümkünse kimlik doğrulama uygulaması kullan)
- Şifreni güçlü ve benzersiz tut
Sonuç
Telefon numarası değiştirilmiş olsa bile, Instagram’ın resmi “hesabım çalındı / giriş yapamıyorum” süreci üzerinden, kimlik veya selfie video ile hesabı geri alma şansın var. Uygulama içinden ilgili adımları takip edip, tüm bilgileri doğru vererek başvuru yapman gerekiyor.