1/3
İnstagram Son Görülme Nasıl Kapatılır Rehber Anlatım!
Konu özeti: Instagram’da son görülme (çevrimiçi/aktifti) bilgisini kapatmak veya sadece belirli kişilerden gizlemek istiyorsun.
Aşağıda hem mobil uygulama (Android / iOS) hem de web üzerinden adım adım anlatım var.
1. Son görülme nedir, ne olur kapatırsan?
- DM kutusunda “Şu anda aktif”, “x dakika önce aktifti” gibi bilgileri gösteren özelliktir.
- Kapatırsan:
- Kimse senin son görülmeni göremez.
- Sen de başkalarının son görülmesini göremezsin. (Karşılıklı çalışır)
2. Telefon uygulamasından (Android / iOS) son görülme kapatma
- Instagram uygulamasını aç.
- Sağ alttan profiline gir.
- Sağ üstten üç çizgi (☰) menüye dokun.
- Ayarlar ve gizlilik (veya sadece Ayarlar) bölümüne gir.
- Aşağı kaydırıp Mesajlar ve hikaye yanıtları / [b>Gizlilik[/b] altında Etkinlik durumu ya da Aktivite durumu bölümünü bul.
- “Etkinlik durumunu göster” (veya benzer isimli) seçeneğini kapalı konuma getir.
Bu adımlardan sonra DM’de kimse “aktif” veya “x dakika önce aktifti” şeklinde son görülmeni göremez.
3. Web (tarayıcı) üzerinden son görülme kapatma
- Tarayıcıdan instagram.com adresine gir ve hesabına giriş yap.
- Sağ üstteki profil fotoğrafına tıkla.
- Ayarlar menüsüne gir.
- Sol menüden Gizlilik ve güvenlik ya da Mesajlar/Etkinlik durumu gibi bölümü seç.
- “Etkinlik durumunu göster” seçeneğinin işaretini kaldır (veya anahtarı kapat).
4. Belirli kişilerden gizlemek mümkün mü?
Instagram, son görülmeyi kişiye özel değil, tüm hesaplara toplu olarak açıp kapatmaya izin veriyor. Yani:
- Sadece tek bir kişiden saklayayım, diğerleri görsün gibi bir ayar yok.
- Tamamen kapatırsan kimse görmüyor, sen de kimsenin son görülmesini göremiyorsun.
5. Ek notlar
- Bazı hesaplarda menü isimleri güncellemelerle ufak farklar gösterebilir ama mantık hep aynı: Ayarlar → Gizlilik → Etkinlik durumu.
- İşlem, hesabına bağlıdır; telefon değiştirsen de aynı hesapla giriş yaptığında ayar korunur.
Sonuç olarak: Instagram son görülmeni tamamen gizlemek için “Etkinlik durumunu göster” seçeneğini kapatman yeterli. Hesabında gizlilik açısından en etkili ve basit adımlardan biridir.