Web Analytics Made Easy - Statcounter

Tema düzenleyici

Türkiye’ye özel bir AI uygulaması gerçekten işe yarar mı?

Aras Bulut

WFN Üye
Tepki Skoru
16
Ticaret Puanı
0
Web Sitesi
Belirtmemiş
Alanı
1/3
Konu sahibi
Yapay zekâ kullanırken son zamanlarda şunu daha sık düşünmeye başladım: ChatGPT ya da Gemini gibi evrensel çözümler var ama özellikle bazı konularda (mesela mevzuat, yerel düzenlemeler vs.) cevaplar ya fazla genel kalıyor ya da emin olmadan konuşuyor. Uyarınca da genelde “haklısın, bu bilgi kesin değil” deyip toparlıyorlar.

Burada asıl mesele bence sadece arayüzün Türkçe olması değil. Soruların nasıl sorulduğu, hangi senaryoların önceliklendirildiği ve hangi kaynakların referans alındığı da önemli. Yani iş biraz yerel bağlamı gerçekten anlayabilmekte bitiyor.

Bu yüzden doğrudan belli bir pazara odaklanan AI yaklaşımı bana daha mantıklı gelmeye başladı. Mesela Yandex AI tarafında Türkiye’ye özel senaryolara yoğunlaşmaya çalışıyor. Arama motoru ile yapay zekânın ayrı ayrı değil, daha entegre çalışması da bazı konularda işi kolaylaştırabilir gibi duruyor.

Teoride böyle bir modelin daha az “genel geçer” cevap üretmesi ve günlük kullanımda daha pratik olması beklenir. Ama pratikte gerçekten kalıcı bir fark yaratır mı, yoksa avantaj sadece bazı spesifik durumlarda mı ortaya çıkar, orası biraz soru işareti.

Siz ne düşünüyorsunuz?
Ülkeye özel geliştirilen bir AI, uzun vadede global modellere karşı avantaj sağlayabilir mi? Yoksa iş dönüp dolaşıp yine temel modelin ve verinin kalitesine mi geliyor?

Kesinlikle sağlar gelecek artık Aİ'de her şey ona evriliyor ve entegre oluyor. Güzel analiz ve dizayn edilmesi gerek mutlaka karşılığını alır.

Bence iş yine dönüp dolaşıp modele geliyor, аI’nin özellikle Türkçe odaklı olması tabii ki güzel bir şey. Hatta yerel konularda gerçekten işe yarıyorsa daha da iyi. Mesela PTT işlemleri, göç mevzuları ya da annemin istediği geleneksel güllaç tarifini düzgünce bulabiliyorsa, tamam, burada bir artı var demektir.

Ama o zaman insan şunu da soruyor: Eğer bu işler yapılabiliyorsa, Gemini ya da GPT neden aynı şeyi yapamıyor? Sorun dil mi, veri mi, yoksa gerçekten yerel odak fark mı yaratıyor?

Konu sahibi
İlginç bir örnek, asıl mesele tam olarak nerede sorun yaşandığı bence, modelde mi, konumlandırmada mı yoksa kullanıcıya gerçek bir fayda sunamamasında mı? Yerel adaptasyon fikri mantıklı görünüyor ama sonuçta her şeyi belirleyen uygulamanın nasıl hayata geçirildiği oluyor

Bence duruma göre değişiyor, genel konularda çoğu yapay zekâ yeterli zaten. Ama iş yerel şeylere gelince cevaplar çok genel kalıyor, ben de direkt aramaya geçiyorum. AI ile arama iyi birleşirse bence kesin harika bir şey.

Evrensel AI modelleri çok geniş kapsamlı ama yerel detaylarda çoğu zaman eksik kalıyorlar. Türkiye’ye özel bir model, özellikle mevzuat, kültürel bağlam veya günlük yaşam senaryolarında daha doğru ve pratik cevaplar verebilir.

Sende şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Giriş Yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Foruma git ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

İpuçları
Geri