1/3
Windows Etkinleştirilmezse Ne Olur?
Kısa Özet
Windows’u etkinleştirmezsen lisanssız deneme modunda kullanmaya devam edersin; sistem çalışır ama bazı kısıtlamalar ve görsel uyarılar gelir, ayrıca yasal ve güvenlik tarafında sıkıntılı bir duruma düşersin.
Detaylı Anlatım
- Sistem Çalışır mı?
Evet, Windows genel olarak çalışmaya devam eder. Temel işlerini (internete girmek, program kurup kullanmak, belge hazırlamak vb.) yapabilirsin.
- Masaüstü ve Kişiselleştirme Kısıtları
Etkinleştirme yapılmazsa bir süre sonra:- Masaüstünün sağ alt köşesinde sürekli “Windows’u etkinleştir” filigranı çıkar.
- Ayarlar → Kişiselleştirme bölümünde:
- Duvar kağıdı değiştirme
- Tema ayarlama
- Renk, kilit ekranı vb. bazı görsel ayarlar
- Güncellemeler ve Güvenlik
Microsoft genelde lisanssız da olsa güvenlik güncellemelerini kesmiyor, yani:- Windows Update üzerinden temel güvenlik yamaları gelmeye devam eder.
- Ama bu politika zamanla değişebilir; garantisi yok.
- Performans ve Özellik Kısıtları
Performans olarak özellikle bilerek yavaşlatma yok ama:- Bazı özelleştirme ve kişiselleştirme özellikleri kapalı olur.
- Bazı kurumsal/ileri lisans özellikleri (Pro / Enterprise farkı gibi) zaten lisansa göre değişir.
- Yasal Durum
Etkinleştirilmemiş Windows:- Deneme/denetim amaçlı kısa süre için makul görülebilir.
- Uzun vadeli sürekli kullanım lisans sözleşmesine aykırıdır.
- Ev kullanıcısı için “bir şey olmuyor” gibi görünse de, iş yerlerinde lisans denetiminde ciddi cezalar çıkabilir.
- Bildirim ve Rahatsızlık Faktörü
- Periyodik uyarı pencereleri
- Sağ altta kalıcı “Windows’u etkinleştir” yazısı
- Bazı ekranlarda ayar değiştirirken sürekli etkinleştirme hatırlatmaları
Sonuç
Windows etkinleştirilmezse sistem çalışmaya devam eder ama:
- Kişiselleştirme kısıtlanır,
- Ekranda sürekli etkinleştirme uyarısı kalır,
- Lisans açısından yasal değilsin,
- Özellikle iş tarafında denetim ve ceza riski oluşur.