Web Analytics Made Easy - Statcounter

Tema düzenleyici

Bios Nedir? neye denir? ne işe yarar?

Bios Nedir? neye denir? ne işe yarar?

Kısaca özetleyeyim:
BIOS, bilgisayar açılırken ilk çalışan yazılımdır. Anakart üzerindeki çipte bulunur ve işletim sistemi (Windows, Linux vs.) devreye girmeden önce donanımı kontrol eder, hazırlar ve işletim sistemini başlatır.

BIOS Nedir?
BIOS’un açılımı: Basic Input/Output System (Temel Giriş/Çıkış Sistemi).
Nerededir? Anakart üzerinde, özel bir bellek çipinde depolanır (flash ROM).

Ne İşe Yarar?
  • Donanım kontrolü yapar: RAM, işlemci, disk, klavye, ekran kartı gibi bileşenleri test eder (POST – Power On Self Test).
  • Donanımı yapılandırır: Saat/tarih, boot sıralaması, RAM zamanlaması, fan hızları, bazı hız aşırtma (overclock) ayarları gibi temel ayarları yönetir.
  • Önyükleme (boot) işlemini başlatır: Disk/USB’den işletim sistemini yükleyecek kodu bulup çalıştırır.
  • Donanım ile yazılım arasında köprü kurar: İşletim sistemi açılana kadar temel giriş/çıkış işlemlerini (klavye, ekran, disk erişimi) üstlenir.

BIOS Ayar Ekranı (Setup)
Bilgisayar açılırken genelde Del, F2, F10 gibi bir tuşa basarak girdiğin mavi/siyah arayüzlü ekran BIOS/UEFI ayar ekranıdır. Buradan:

• Boot sırası (önce SSD mi, USB mi?)
  • Saat ve tarih
  • Güç yönetimi
  • Bazı güvenlik ayarları (şifre vs.)
  • Overclock ve voltaj ayarları (destekliyorsa)

gibi temel sistem ayarlarını yaparsın.

UEFI ile BIOS Farkı
Yeni sistemlerde klasik BIOS yerine UEFI kullanılır. Teknik olarak daha gelişmiş, grafik arayüzlü, fare destekli olabilir ama temel mantık aynıdır:
Bilgisayarı açıldığında donanımı hazırlayıp işletim sistemini başlatan ilk katmandır.

Sonuç
BIOS, bilgisayarın açılmasını sağlayan, donanımı tanıyıp ayarlayan ve işletim sistemini başlatan temel yazılımdır. Olmadan bilgisayar açılış süreci gerçekleşmez.

Sende şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Giriş Yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

← Önceki Konu

Netflix Gibi Platformlar?

Sonraki Konu →

Güzel Selfie Cekme Yollari Nelerdir?

Foruma git ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

İpuçları
Geri