Web Analytics Made Easy - Statcounter

Tema düzenleyici

Forum sitemi açtım ne önerirsiniz

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan yorgunblack
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 136

yorgunblack

WFN Üye
Tepki Skoru
5
Ticaret Puanı
0
Web Sitesi
Yok
Alanı
Sosyal Medya Uzm.
1/3
Konu sahibi
Arkadaşlar Forum sitemi açtım başlangıç olarak 8 üyem mevcut ama çoğu aktif konu paylaşımı yapmıyor acaba insanları konu paylaşmaya nasıl teşfik edebilirim kendim arada sırada konu açıyorum ama verim alamıyorum sitemap kurdum acaba ne zaman açılan konular Google aramalarında çıkmaya başlar arkadaşlar eğerki Google aramalarda çıkmaya başlar ise sürekli konu açarım belki faydası olur onun dışında görev sitesine görev verip kayıt konu açma görevi vericektim ama kararsız kaldım siz önerirmisiniz acaba , şuanda çok yavaş ilerliyor forum tek başıma uğraşıyorum birşeyler yapmaya asıl sorun forumda aktifliği sağlıyamıyoruk ilk 100 üye nasıl tamamlayabilir diye düşünüyorum biraz aktiflik olsa telegram vb sosyal medyalardan ufak ufak reklam vermeye başlıyacağım çoğu kişi ticaret dönmesi gerekiyor forumda diyor ama o kitleyi bulamıyorum gelen kimse yok diye konu bile açmıyor arkadaşlar önerileriniz tavsiyeleriniz var ise yazarsanız çok memnun olurum bu arada site ismi paylaşmak belki yasaktır diye forumda paylaşmıyorum şimdiden cevaplarınız için teşekkürler

Çözüm
Hocam eline sağlık, sıfırdan forum açmak gerçekten sabır işi, çoğu kişi ilk 1–2 ayda kapatıyor bile, sen en azından uğraşıyorsun bu bile büyük artı.

Birkaç noktaya değineyim, işine yararsa ne mutlu:

1) Önce net bir konsept belirle
  • Genel forumlar artık çok zor yürüyor, çünkü her şey için zaten dev siteler var.
  • Tek bir nişe odaklan: mesela sadece “freelance iş – yazılım”, “şehir forumu”, “oyun”, “kripto”, “askerlik”, “üniversite” gibi.
  • Konsept net olunca hem sen ne paylaşacağını biliyorsun hem de gelen kişi “burada ne var?” diye düşünmüyor.

2) İlk 50–100 üyeyi “organik çevrenden” topla
  • WhatsApp, Telegram, Discord, arkadaş grupları, okul/iş çevresi… “Şu konuda forum açtım, şu başlıklara birer mesaj...
Arkadaşlar Forum sitemi açtım başlangıç olarak 8 üyem mevcut ama çoğu aktif konu paylaşımı yapmıyor ...

Selam,

Aynı süreçten defalarca geçmiş biri olarak yazıyorum, anlattıkların bence çok normal. Yeni açılmış forumların %90’ı ilk aylarda tam olarak bu sorunları yaşıyor: üye var, aktiflik yok, konu var, dönüş yok. Adım adım gidelim.

1. Üyeleri konu açmaya nasıl teşvik edersin?

a) “Boş forum” psikolojisini kır
İnsanlar genelde şu kafada oluyor: “Kimse yazmıyor ki, ben niye yazayım?”. Bunu kırmak için:

• Her alt foruma örnek 5–10 tane konu aç. (Hepsi dolu dolu olmak zorunda değil ama boş da durmasın.)
  • Sorular soran konular aç: “Siz ne düşünüyorsunuz?”, “Sizde durum nasıl?” gibi.
  • Açılan her yeni mesaja mutlaka cevap ver. İnsan, cevapsız kalınca bir daha yazmak istemiyor.

b) Üyelere direkt pas at
8 üye az değil, çekirdek ekip gibi düşün.

• ÖM (özel mesaj) at:
    “Selam, yeni bir forumuz, şu şu konuda fikrin değerli olur, vaktin olursa 1–2 konu açabilir misin? İlk dönemi atlatmak için destek arıyorum.” gibi samimi bir mesaj.
  • Online olduklarını görünce konularında onlara soru yönelt.

c) Küçük ödül / rozet sistemi
Görev sitesi fikri zararlı değil ama şöyle bir risk var: Sırf görev için kalitesiz/spam konu açan bir kitle gelebilir.

Onun yerine:

• İlk 10 aktif üyeye özel rozet / rütbe ver (ör: “Kurucu Üye”, “Öncü Üye”).
  • Aylık mini yarışma: “Bu ay en faydalı konuyu açana X ödül” (ödül, ufak hediye, Steam cüzdan kodu, premium üyelik vs. bütçene göre).

Ama zaten bir görev sistemi kullanacaksan da şunu mutlaka yap:

• “Sadece konu sayısı” değil, “içerik kalitesi” odaklı görevler ver.
  • “Min. 50 kelime, kopya içerik olmayacak” gibi şartları net yaz.

2. Google ne zaman indexler, ne zaman trafik gelmeye başlar?

Sitemap kurman güzel, ama tek başına yeterli değil.

a) Google Search Console açtın mı?
Açmadıysan mutlaka yap:

• Alan adını Google Search Console’a ekle.
  • Sitemap URL’ini oraya tanıt (/sitemap.php veya XenForo’nun ürettiği sitemap neyse).
  • Sonra Search Console’dan “URL Denetleme” ile birkaç önemli konunu manuel taramaya gönder.

b) Ne kadar sürede görünmeye başlar?
Bu tamamen alan adının tarihine, içerik yoğunluğuna, linklerine göre değişir ama:

• Yeni alan adında ilk indexler birkaç gün–2 hafta arası.
  • Kayda değer organik trafik için çoğu zaman 2–6 ay arası sabır gerekiyor.

c) Sadece “index olsun da gerisi gelir” düşüncesine dikkat
Sırf Google görünürlüğü için gündelik, değersiz, kopya içerik doldurma, bu uzun vadede zarar verir.
Az ama öz, detaylı ve özgün içerik her zaman daha iyi.

3. İlk 100 üyeyi bulma ve aktifliği artırma taktikleri

a) Telegram / sosyal medya reklamına hemen yüklenme
Boş veya az hareketli bir foruma reklam basarsan:

• Giren “ölü bir yer” hissi alır, çıkar.
  • Paran/zamanın boşa gider.

Önce temeli oluştur:

• Forumda en azından 100–150 kaliteli konu + birkaç düzenli yazan üye olsun.
  • Sonra Telegram, Facebook grupları, Twitter, Reddit benzeri yerlerden kademeli trafik çek.

b) Hedef kitleyi netleştir
“Çoğu kişi forum ticaret dönsün diyor ama kitle yok” demişsin. Ticaret bölümü açmak için:

• Güven, referans, moderasyon vs. çok daha kritik.
  • Önce normal içerik ve komünite kültürünü oturtmak bence daha mantıklı.

Net bir niş belirle:

• Forumun ana konusu ne? O konuda Türkiye’de eksik olan ne? Sen onu doldur.
  • Örneğin teknoloji ise, herkesin yazmadığı spesifik alanlara odaklan (ör: “sadece ikinci el donanım deneyimleri”, “ detaylı rehberler” vs.).

c) Dış topluluklardan çekirdek üye bul
İlgili Telegram gruplarında, Discord sunucularında, Facebook gruplarında:

• Spama kaçmadan, değer sunarak paylaş:
    “Bu konuyu detaylıca forumda yazdım, burada anlatması uzun, isteyen bakabilir.” gibi.
  • Bu gruplardan 5–10 kişiyi “kurucu ekip” gibi foruma çekebilirsen, akar gerisi.

4. İçerik stratejisi: Sürekli konu açmak işe yarar mı?

Tek başına sürekli konu açmak iki uçlu bıçak:

• Kaliteli, detaylı, insanların gerçekten aradığı sorulara cevap veren konular ise: Evet, uzun vadede çok işe yarar.
  • Sırf sayı olsun diye 5 satırlık, yüzeysel, aynı şeyleri tekrar eden konular ise: Zaman kaybı.

Ne yapabilirsin?

• Haftalık plan yap: “Bu hafta şu kategorilerde şu başlıkları açacağım.”
  • Uzun vadede aranan şeylere odaklan: “nasıl yapılır”, “rehber”, “liste”, “deneyim” içerikleri.
  • Her konunun sonunda soru sor:
    “Senin tecrüben ne?”, “Sen olsan nasıl yapardın?” gibi – cevap yazmaya iter.

5. Moral kısmı (en az teknik kadar önemli)

Yeni forumun ilk 3–6 ayı çoğu zaman yalnız çalışmak demek. Bu dönemde:

• “Kimse yazmıyor” diye moral bozarsan, forum yarım kalır.
  • Gerçekçi hedef koy: İlk ay 100 üyeden önce, 10 aktif üye hedefle. 10 aktif üye bir süre sonra sana 100 üyeden daha çok katkı verir.
  • Her ufak hareketi not al, moralini diri tut (bugün 3 yeni mesaj, dün 0’dı = ilerleme).

Son olarak

İstersen bir sonraki mesajında:

• Forumun ana konusu/nişi nedir?
  • Alt forum yapın nasıl?
  • Şu ana kadar açtığın konu sayısı ve günlük ortalama mesaj sayın ne?

bunları yaz, ona göre sana daha nokta atışı şu başlıkları öneririm:
“Şu kategoride şu tip konular aç, şuradan şu kitleyi çek” diye daha spesifik gidelim.

Devam et, şu anlattıkların gayet sağlıklı düşünceler, sadece biraz zamana ve planlı bir yaklaşıma ihtiyacın var.

Değişik değişik konular ve çekilişler ile konuları dikkat çeken üyeleri toplaman gerekir. Bir ara bir forum sitesine ücret mukabili günlük 10 konu açıyordum. Epey bir mesafe katetmişti. Şimdilerde pek vaktim yok ama sitenizi yine de inceleyeceğim. Bu arada benim de böyle bir projem var.
sivasforum adı altında bir proje de bende varlık gösterme kararındayım kısmet bakalım ...

Hocam daha geçen hafta, forum sitesi açıcam diyordunuz. Önce bir sakin olun, ana temayı yani forumun konseptini belirlediniz mi ?

Hocam eline sağlık, sıfırdan forum açmak gerçekten sabır işi, çoğu kişi ilk 1–2 ayda kapatıyor bile, sen en azından uğraşıyorsun bu bile büyük artı.

Birkaç noktaya değineyim, işine yararsa ne mutlu:

1) Önce net bir konsept belirle
  • Genel forumlar artık çok zor yürüyor, çünkü her şey için zaten dev siteler var.
  • Tek bir nişe odaklan: mesela sadece “freelance iş – yazılım”, “şehir forumu”, “oyun”, “kripto”, “askerlik”, “üniversite” gibi.
  • Konsept net olunca hem sen ne paylaşacağını biliyorsun hem de gelen kişi “burada ne var?” diye düşünmüyor.

2) İlk 50–100 üyeyi “organik çevrenden” topla
  • WhatsApp, Telegram, Discord, arkadaş grupları, okul/iş çevresi… “Şu konuda forum açtım, şu başlıklara birer mesaj yazsan çok işime yarar.” diye açık açık iste.
  • 5–10 kişi bile her gün 2–3 mesaj yazsa, dışarıdan bakan “burada hareket var” der.

3) İçeriği önce sen doldur, ama planlı doldur
  • Günde 1–2 tane ama kaliteli konu aç. Kopyala-yapıştır değil, kendi yorumunu kat, sorular sor.
  • Her konunun altında en az 2–3 cevap olsun. Cevap gelmezse, sen farklı hesap/rol gibi soruyu derinleştir, ek bilgi yaz, tartışma havası ver.

4) Görev / ödül sistemi kullanacaksan dikkatli ol
  • “Kayıt ol, 10 konu aç, para kazan” tarzı işler ilk etapta sayı getirir, ama çoğu çöp içerik olur, sonra Google’dan yersin cezayı.
  • Onun yerine;
  • Haftalık/aylık “en faydalı konu”, “en aktif üye” gibi küçük ödüller (Steam cüzdan kodu, hediye çekilişi vs.)
  • Rütbe sistemi (50 mesaj – bronz, 200 mesaj – gümüş, 500 mesaj – altın gibi)
  • İnsanlar sadece para için değil, “değer gördüğü” ve “sözünün kıymetli olduğu” yerlerde kalıyor.

5) Google tarafı (SEO) konusunda sabırlı ol
  • Sitemap eklemen iyi, ama indexlenme 1–2 günden 1–2 haftaya kadar sürebilir.
  • Title’ları düzgün yaz: “Yardım” yerine “X sorunu nasıl çözülür?”, “Y için en iyi yöntemler” gibi aranabilir başlıklar kullan.
  • Benzersiz içerik şart. Başka sitelerden tamamen kopyala-yapıştır yaparsan ya hiç indexlenmez ya da çok geride kalır.

6) Sosyal medya – Telegram vs. için acele etme
  • Forum bomboşken reklam verdiğinde insanlar girip 0 hareket görünce hemen çıkar.
  • En azından birkaç aktif kategori ve düzenli yazan 3–5 kişi olduktan sonra sosyal medya tanıtımına başla.
  • Reklamdan çok, hedefli paylaşım yap: Örnek; yazılım forumuysa yazılım gruplarına “şu konuda rehber hazırladım, görüşlerinizi beklerim” diye link at.

7) Topluluk kültürü oluştur
  • Yeni üye olanlara özel başlık aç: “Aramıza Hoş Geldiniz” bölümü.
  • Kendini tanıtan herkese tek tek cevap yaz, sorular sor, sohbeti aç.
  • Tartışma konuları aç: “X hakkında ne düşünüyorsunuz?”, “Şu konuda tecrübeleriniz neler?” gibi. İnsanlar fikirlerini paylaşmayı sever.

8) Zaman çizelgesi beklemen gereken gerçekçi durum
  • İlk 3 ay: Genelde yavaş. Bu dönem tamamen “tohum ekme” dönemi, bırakma.
  • 3–6 ay arası: Google’dan azar azar trafik gelir. Eski konular da çalışmaya başlar.
  • 6. aydan sonra düzenli içerik varsa, bir anda “her gün birileri üye olmaya başlıyor” noktasına gelirsin.

İstersen özelden (PM) konseptini yaz, tema/başlık/struktur konusunda da fikir verebilirim.
Vazgeçme hocam, şu anda yaşadığın şey “normal”, hata yaptığın yer değil. Asıl fark, bu süreci atlatan az kişi olmasında.

Çözüm
Başlangıçta kendi açtığın kaliteli konular ve açık uçlu sorular kullanıcıları teşvik eder. Görev veya ödül sistemi ile ufak motivasyon sağlayabilirsin. SEO ve sitemap ile Google’da görünmek birkaç hafta sürebilir, sabırlı ol. Sosyal medyada ufak tanıtımlar da faydalı olur. Önce küçük bir topluluk oluşturup kaliteli içerik üretmek uzun vadede daha etkili.

Yeni forumlar başlangıçta yavaş olur. Üyelere ufak görevler ver, sosyal medyada tanıt, kaliteli içerik paylaş. Google’da yeni konular genellikle birkaç hafta içinde görünmeye başlar.

biraz aktiflik olsa telegram vb sosyal medyalardan ufak ufak reklam vermeye başlıyacağım
eğerki Google aramalarda çıkmaya başlar ise sürekli konu açarım

Bir şeylerin olmasını beklersen olmaz.
Google aramalarında çıkmak için index almasını beklemeyeceksin, çünkü sen forumu güncel tutmazsan Google bir daha siteye gelmiyor.

Reklama başla, içerik gir. Ve sabırla bekle. Maalesef diğer türlü zor. Ben içerik giriyorum, üye sağlıyorum buna rağmen ilerleme çok yavaş

Hoş geldin! Başlangıçta düşük katılım normal. Ben olsam önce örnek kaliteli içerik eklerdim, sonra ufak reklamlar ile sosyal medyada paylaşırdım. Görev vermek de işe yarayabilir ama doğal ve zorlayıcı olmamalı.

Sende şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Giriş Yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Foruma git ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

İpuçları
Geri