Web Analytics Made Easy - Statcounter

Tema düzenleyici

Hypervisor Nedir?

Hypervisor Nedir?

Kısa özet
Hypervisor, tek bir fiziksel sunucu (donanım) üzerinde birden fazla sanal makine (VM) çalıştırmanı sağlayan yazılım/katmandır. Yani fiziksel sunucuyu parçalara bölüp, her parçada ayrı bir “bilgisayar” varmış gibi işletim sistemi çalıştırmana imkân verir.

Biraz daha detaylı anlatım
Normalde bir sunucuda tek bir işletim sistemi (örneğin sadece Linux veya sadece Windows Server) çalıştırırsın. Hypervisor devreye girdiğinde:

• Fiziksel donanımın (CPU, RAM, disk, ağ kartı vb.) üzerinde konumlanır
  • Bu kaynakları mantıksal olarak böler
  • Her bölüm için ayrı bir sanal makine oluşturur
  • Her sanal makineye de ayrı işletim sistemi kurarsın (Linux, Windows, BSD vs.)

Her sanal makine kendi içinde bağımsız bir fiziksel sunucu gibi davranır. Çökerse diğerlerini etkilemez, kendi IP’si, kendi firewall’ı, kendi yazılımları olur.

Hypervisor türleri

• Tip 1 (Bare-metal Hypervisor)
    Doğrudan donanımın üzerine kurulur, arada klasik bir işletim sistemi yoktur. Örnekler:
    – VMware ESXi
    – Microsoft Hyper-V (server rolü)
    – Proxmox (KVM tabanlı)
    – Xen

Genelde veri merkezlerinde, kurumsal ortamlarda tercih edilir. Performans ve stabilite açısından daha iyidir.
  • Tip 2 (Hosted Hypervisor)
    Var olan bir işletim sistemi üzerine kurulan sanallaştırma yazılımlarıdır. Örnekler:
    – VMware Workstation / VMware Player
    – Oracle VirtualBox
    – Parallels Desktop (macOS için)

Kendi bilgisayarında test amaçlı sanal makine kurarken kullandığın tür budur.

Ne işimize yarar?

• Tek fiziksel sunucuda birden fazla sunucu (VM) çalıştırma
  • Kaynakları daha verimli kullanma (CPU/RAM boşa gitmez)
  • Yedekleme, snapshot, taşıma (migrasyon) kolaylığı
  • Aynı donanımda hem Linux hem Windows gibi birden çok işletim sistemi çalıştırma
  • Test, geliştirme, staging ortamlarını hızlıca kurup kaldırma

Sonuç
Hypervisor; fiziksel donanımla sanal makineler arasında duran, kaynakları paylaştıran ve yöneten sanallaştırma katmanıdır. Sunucu sanallaştırmanın temelini oluşturur ve modern veri merkezlerinin neredeyse tamamında kullanılır.

Sende şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Giriş Yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

← Önceki Konu

Steam Gibi Platformlar neler var?

Sonraki Konu →

Telefonun Pil Ömrü Nasıl Uzatılır?

Foruma git ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son Konular

İpuçları
Geri