Mert ÖZCAN
Kayıtlı Üye
- Konular
- 16
- Mesajlar
- 18
- Çözümler
- 2
- Tepki Skoru
- 8
- Konum
- Kocaeli
- Meslek
- İçerik Yöneticisi
Yaz Aylarının Vazgeçilmezi: Soğuk Duş Almak
Düzenli periyotlarla soğuk duş almak, nemli ve bunaltıcı yaz sıcaklarının olmazsa olmazları arasında yer alır. Günün yorgunluğunu üzerinizden atmanıza ve vücudunuzun rahatlayarak kendine gelmesine yardımcı olur. Ayrıca; ilkbahar ve yaz dönemlerinde şiddeti katlanarak artan astım, bronşit ve alerjik rinit gibi rahatsızlıklara yönelik semptomların belirli oranlarda hafiflemesini sağlar.
Soğuk Duş Almak, Hastalanmamıza Neden Olur mu?
Soğuk duş sonrasında üşütme problemi, uygulamanın hatalı ve yanlış şekilde tekrarlanması durumunda meydana gelir. Soğuk duş uygulamasını doğru süreler, periyotlar ve yöntemler eşliğinde gerçekleştirmeniz durumunda ise herhangi bir hastalık riski oluşmaz. Aksine, bağışıklık sisteminizde olumlu değişimler yaşanır ve hastalıklara karşı direnç düzeyiniz belirli oranlarda yükselir.Uzmanların Önerileri: Doğru Yöntemlerle Soğuk Duş Almak
Kardiyoloji alanında uzmanlaşmış hekimlerin önerilerine göre doğru yöntemlerle soğuk duş almanın püf noktaları:- Başlangıç (Alışma) sürecinde iken haftada bir ya da iki kez soğuk duş alabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde ise bu sıklığı, vücudunuzun soğuk duş uygulamasını benimseme durumunu göz önünde bulundurarak kademeli şekilde artırabilirsiniz.
- Direkt olarak buz gibi suyun altına girmekten olabildiğince kaçının. Bunun yerine öncelikle ılık bir duş alın, ardından suyun sıcaklığını aşama aşama azaltın. Böylece vücudunuzu ani şoklar ve reaksiyonlardan koruyabilirsiniz.
- Soğuk duş için ayıracağınız zaman dilimini ilk etapta; 30, 45 veya 60 saniye olarak belirleyebilirsiniz. Birkaç uygulama sonrasında bu süreyi 2-3 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Unutmayın; sadece birkaç dakikalık bir soğuk duş uygulaması, fayda görebilmeniz ve verim alabilmeniz için gayet yeterlidir.
- Ne kadar dayanıklı olursanız olun, soğuk duş alma süresini kesinlikle uzun tutmayın. Bünyenizin durumuna göre değişmekle birlikte, soğuk duşun ortalama 3-5 dakikadan daha fazla sürmemesi gerekir. Aksi hâlde vücudunuz yarardan çok zarar görebilir ve üşütme ya da ishâl gibi semptomlarla karşılaşabilirsiniz.
- Kronik tansiyon ya da kalp hastasıysanız, uygulama öncesinde her ihtimale karşı hekiminizden görüş isteyin. Güncel kan değerlerinize baktırmayı ve rahatsızlığınızın gidişatını düzenli aralıklarla takip ettirmeyi unutmayın.
Soğuk Duş Alma Alışkanlığı Kazanmanın Faydaları Nelerdir?
Soğuk duş almayı günlük rutinleriniz arasına dâhil etmenin çeşitli faydaları ve avantajları mevcuttur. Bu konuya yönelik gözlemler ve araştırmalar devam etmekle birlikte, geçmiş dönemlerde elde edilen veriler bile soğuk duşun hem ruh hem de beden sağlığı üzerinde olumlu etkiler meydana getirdiğini kanıtlar nitelikte. İşte, soğuk duş almanın başlıca faydaları:- Bazal metabolizmayı hızlandırarak vücudunuzun daha fazla yağ yakmasını sağlar. Gün içerisinde harcadığınız kalori miktarını yükselterek uzun vadede sağlıklı kilo verme sürecinizi pozitif yönde etkiler. Vücudunuzun formda kalmasına ve sıkı bir görünüme kavuşmasına olanak tanır.
- Sinir, stres, kaygı ve bunalım gibi negatif duygularınızı kontrol altına almanıza yardımcı olur. Majör depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve panik atak gibi psikiyatrik rahatsızlıkların meydana gelme olasılığını nispeten azaltır.
- İmmün sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. Bağışıklık hücrelerinin aktivasyonunu sağlar ve bu hücrelerin daha koordineli şekilde çalışmasını destekler. Olası bir hastalık durumunda, belirtilerin çok daha düşük şiddetli seyretmesine yardımcı olur.
- Dolaşım sisteminin işleyişini kısa süreliğine hızlandırarak dokuların yenilenmesine yardımcı olur. Uzun vadede ise nabız, kan basıncı ve solunum sıklığının çok daha normal ve sağlıklı düzeye erişmesine zemin hazırlar.
- Sportif aktivitelerden alabileceğiniz verim düzeyini önemli ölçüde yükseltir. Hem egzersizlerden daha hızlı sonuçlar almanızı destekler hem de spor sonrasında oluşan yorgunluk ve hamlama semptomlarını azaltır. Özellikle de ağırlık çalışmalarının ardından meydana gelebilen kas ağrılarını dindirme konusunda etkin rol üstlenir.